• Γλώσσα
  • Πλατίνα ή Χρυσό; 6 τύποι μετάλλων για να επιλέξετε για το αγαπημένο σας κόσμημα

    Πλατίνα ή Χρυσό; 6 τύποι μετάλλων για να επιλέξετε για το αγαπημένο σας κόσμημα

    Θέλετε ένα κόσμημα που να σας συνοδεύει όλες τις ώρες της ημέρας ή τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σας; Τι θα επιλέγατε; Πλατίνα ή χρυσό.... Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πιο συνηθισμένα είδη μετάλλου και επιλέξτε το δικό σας για το αγαπημένο σας κόσμημα.


    1. Κοσμήματα από ασήμι

    Όταν μιλάμε για κοσμήματα από ασήμι στην ακρίβεια εννοούμε κοσμήματα φτιαγμένα από 92,5% ασήμι και 7,5% χαλκό. Το ασήμι είναι μια εξαιρετική επιλογή επειδή είναι ανθεκτικό και μακράς διάρκειας, οπότε είναι ιδανικό για δαχτυλίδια, περιδέραια, βραχιόλια, μανικετόκουμπα... Αυτό όμως που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι επειδή το ασήμι είναι μαλακότερο από τον χρυσό, την πλατίνα και το τιτάνιο, είναι πιθανό να “μαυρίσει” με την πάροδο του χρόνου, αν δεν έχει την κατάλληλη φροντίδα.


    2. Κοσμήματα επάργυρα

    Πρόκειται για μια άλλη δημοφιλής επιλογή. Η διαφορά από τα ασημένια κοσμήματα είναι ότι στην περίπτωσή τους ένα στρώμα από ασήμι με τη χρήση της θερμότητας και της πίεσης εφαρμόζεται σε μια βάση φθηνότερου μετάλλου.

    Αυτό το στρώμα αργύρου είναι πολύ παχύτερο και γι’ αυτό επιτρέπει να το γυαλίζουμε περισσότερο και επίσης να κάνουμε οποιαδήποτε εγχάραξη θέλουμε, χωρίς να εμφανίζεται το βασικό μέταλλο από κάτω. Στα πλεονεκτήματά τους είναι η προσιτή τιμή τους και μεγάλη τους (σχεδόν παντοτινή) διάρκεια!


    3. Κοσμήματα από χρυσό

    Ένα κόσμημα από χρυσό στην ουσία είναι ένα μείγμα χρυσού και άλλων μετάλλων, όπως το ασήμι, ο χαλκός, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος. Η πραγματική περιεκτικότητα σε χρυσό μετράται σε καράτια (K). Αυτή η μονάδα περιγράφει το ποσοστό του καθαρού χρυσού που περιέχεται στο κόσμημα σε σχέση με τα άλλα μέταλλα του υλικού. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία του χρυσού στο τελικό μέταλλο, φυσικά, τόσο περισσότερο κοστίζει…


    Η μέγιστη περιεκτικότητα σε χρυσό είναι 24Κ, γεγονός όμως που κάνει το κόσμημα πολύ μαλακό, αφού ο χρυσός 24Κ είναι μαλακός. Ενώ ένα χρυσό κόσμημα 14Κ είναι σκληρό και γι’ αυτό πιο εύκολο στην επεξεργασία του. Αν βέβαια θέλετε κάτι καλύτερο και ακριβότερο τότε επιλέξτε ένα κόσμημα από χρυσό 18Κ (75% καθαρός χρυσός).


    Ο καθαρός χρυσός έχει κίτρινο χρώμα γι’ αυτό στην περίπτωση που επιλέξετε ένα χρυσό μεν κόσμημα αλλά άλλου χρώματος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως στο κράμα του κοσμήματος θα προστεθούν μη χρυσά μέταλλα που τελικά θα καθορίσουν το χρώμα αυτού του μετάλλου. Έτσι:


    • Ο κίτρινος χρυσός είναι το κράμα καθαρού χρυσού, αργύρου και χαλκού ή ψευδαργύρου.
    • Ο λευκός χρυσός είναι το κράμα καθαρού χρυσού και λευκών μετάλλων, όπως το νικέλιο, το ασήμι και το παλλάδιο. Στην πραγματικότητα έχει πιο γκριζωπό χρώμα και είναι επιμεταλλωμένο με ρόδιο για να του δώσει μια πιο λευκή εμφάνιση. Σήμερα βέβαια το νικέλιο γενικά αποφεύγεται, αφού έχει αποδειχθεί ότι πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό.
    • Ο ροζ χρυσός είναι ένα κράμα καθαρού χρυσού και μεγάλου ποσοστού χαλκού.


    4. Βασικά μέταλλα

    Τα βασικά μέταλλα περιλαμβάνουν σίδηρο, νικέλιο, χαλκό, ορείχαλκο και τιτάνιο, μεταξύ άλλων. Αυτά τα μέταλλα είναι άφθονα και μπορούν να οξειδώσουν ή να διαβρωθούν αρκετά εύκολα, αλλά κάνουν όμορφα σφυρήλατα κοσμήματα.


    5. Πλατίνα \ λευκόχρυσος

    Ο λευκόχρυσος είναι το πιο σπάνιο και ακριβότερο από τα μέταλλα. Η τιμή του βέβαια δικαιολογείται απόλυτα αφού είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και δεν μαυρίζει ποτέ. 

    Η πλατίνα συχνά αναμειγνύεται με χαλκό και κοβάλτιο για μια διαφορετική εμφάνιση ενώ ο συνδυασμός της με άλλα μέταλλα την κάνουν ακόμα πιο ανθεκτική. 


    6. Τιτάνιο

    Δεν υπάρχει πιο δυνατό μέταλλο από το τιτάνιο. Είναι το πιο σκληρό φυσικό μέταλλο που είναι γνωστό στον άνθρωπο, που τοποθετεί τον χάλυβα, το χρυσό, το ασήμι και την πλατίνα στις επόμενες θέσεις. Στα πλεονεκτήματά του είναι πως είναι ανθεκτικό στις γρατζουνιές, ελαφρύ και εύκολο στη χρήση του.

    Το τιτάνιο είναι ακόμη εντελώς υποαλλεργικό, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές για κοσμήματα διάτρησης σώματος. Απλά μην επιλέξετε δαχτυλίδι από αυτό το θαυμάσιο μέταλλο - τα δάχτυλά σας αλλάζουν μέγεθος ανάλογα με τον καιρό ή με την πάροδο του χρόνου, και το τιτάνιο δεν αναπροσαρμόζεται...